BLOG
Citești rapid. Înțelegi mai bine. Memorezi mai mult. Câștigi timp.
Începând din luna decembrie 2017 SpeeRead este disponibil și sub forma de aplicație pentru toate dispozitivele care folosesc Android! Descarcă aplicația și poți avea toate funcțiile SpeeRead gata instalate pe smartphone sau tabletă. Îți testezi oricând viteza de citire sau parcurgi antrenamentul zilnic. Și poți arăta mai ușor aplicația și prietenilor tăi! Învață citirea rapidă și bucură-te permanent de avantajele acestei deprinderi utile: citești rapid, înțelegi mai bine ce citești, memorezi mai mult, înveți/muncești mai eficient.
Citirea Rapidă este un procedeu care constă în parcurgerea integrală a unui text, cuvânt cu cuvânt sau în grupe ce cuvinte alăturate, cu viteză mai mare de 500 cuvinte/minut. Viteza uzuală de citire este de aproximativ 250 cuvinte/minut. Citirea rapidă optimizată începe de la 900-1000 cuvinte/minut. Citește și descoperă în acest articol care sunt diferențele dintre citirea uzuală, citirea rapidă și citirea rapidă optimizată. Ceea ce este caracteristic acestor trei procedee de a citi este modul în care se derulează. Fiecare dintre noi are modul lui propriu de a citi și acest lucru se păstrează neschimbat indiferent dacă citim normal, rapid sau rapid optimizat. Ceea ce diferă sunt parametrii cu care citim: viteza de citire și capacitatea de memorare și înțelegere
Atunci când începi instruirea în citirea rapidă este bine să ai în vedere că pragul de la care citirea devine cu adevărat optimizată este de peste 900-1000 cuvinte pe minut (cpm). De la acest prag în sus memoria de lucru funcționează optim ceea ce face posibil să citești rapid dar și să înțelegi cea mai mare parte din informație încă de la prima lectură a oricărui text. Acest prag al vitezei de citire se atinge și se depășește prin instruire. În luna octombrie 2017 am înregistrat primul utilizator al programelor SpeeRead care a atins și a depășit pragul vitezei de citire de 1000 cpm. Performanța a fost atinsă la parcurgerea Modulului 2 de instruire, începând din august 2017. Modulul 1 a fost parcurs în ianuarie 2014. Vezi mai jos graficul evoluției la viteza de citire. Citește mărturia lui Andrea despre această performanță deosebită.
Ceea ce am descris și ilustrat grafic mai jos, dar și la sfârșitul primului articol, este tendința cea mai des întâlnită a evoluției performanței la citire a celor care au folosit programele SpeeRead. Desigur, aici și factorul personal joacă un rol foarte important. Fiecare persoană care începe instruirea are anumite caracteristici în ceea ce privește mușchii oculari și capacitatea de prelucrare a informației vizuale. Și fiecare are motivația ei specifică pentru care parcurge acest program de instruire. Toate aceste elemente contribuie la evoluția performanței la citirea rapidă și fac această evoluție să fie una specifică acelei persoane. Tocmai de aceea programele de instruire SpeeRead sunt adaptate permanent, în funcție de rezultatele obținute, pentru optimizarea procesului de instruire și atingerea cât mai rapidă a pragului de trecere în domeniul citirii rapide, optimizate de 900-1000 cpm.
Încă două mențiuni mai merită făcute, odată ce am ajuns în acest punct al explicațiilor. Abilitatea citirii rapide este disponibilă pentru fiecare dintre noi. Abilitate are aici sensul de potențial. Acest potențial, în cazul citirii rapide, este foarte puțin folosit la ora actuală. Noi suntem încă relativ mulțumiți cu performanțele pe care le avem la viteza de citire și capacitatea de memorare. Aceste două elemente definesc performanța în domeniul citirii și valorile lor ne fac să ne situăm în domeniul citirii uzuale, care poate fi considerată o citire lentă, sau în domeniul citirii rapide, optimizate, care definește capacitatea noastră reală și normală de performanță la citirea și înțelegerea informației vizuale. Motivele pentru care viteza medie uzuală de citire se menține în jurul valorii de 250 cpm (cuvinte pe minut) iar capacitatea de memorare și înțelegere în jurul valorii de 60-70% au fost deja explicate și justificate în alte articole de pe BLOG. Citirea rapidă, optimizată începe la viteze de citire de 900-1000 cpm iar aproximativ 80% capacitate de memorare.
Ceea ce urmăresc aceste articole (două) să arate este cum evoluează valorile vitezei de citire și capacității de memorare atunci când sunt parcurse programele SpeeRead de instruire în citirea rapidă, optimizată. Atunci când citim, de regulă, textele pe care le parcurgem se pot încadra în două mari categorii. Fie citim texte din categoria literatură cum ar fi romane, nuvele, proză scurtă, filozofie sau poezie, fie citim texte ”tehnice” ceea ce înseamnă texte de specialitate în orice domeniu al cunoașterii, fie că vorbim de științe umaniste sau științe exacte. Același gen de aplecare asupra informației avem și dacă citim din manual de psihologie sau de drept dar și dacă citim economie sau programarea calculatoarelor. Citirea rapidă, optimizată te ajută să citești mai repede dar și să înțelegi mai complet și profund ambele tipuri de texte menționate mai sus. Citește în continuare pentru a vedea cum!
Atunci când citim culoarea textului și a paginii sau fundalului, dacă citim pe un ecran, au un rol important în anatomia actului citirii. Unele culori ne pot ajuta să parcurgem mai ușor textul altele, din contră, ne pot incomoda. Dacă ai decis să înveți citirea rapidă, optimizată culoarea textului și a fundalului pot deveni un instrument util în obținerea unor performanțe superioare prin procesul de instruire. Există studii care arată că unele combinații de culori text-fundal favorizează experiența citirii mai mult decât altele. Detalii despre aceste combinații de culori găsești aici și aici în cele două articole de pe blog pe acest subiect.
Dacă te întrebi cum pot să te ajute la instruire aceste informații citește acest articol! Deprinderea de a citi rapid se formează prin antrenament individual. Toți avem această abilitate. Ca să putem să o folosim avem nevoie să aflăm că ea există și poate și valorificată prin exercițiu. Cu toate că efortul de învățare a citirii rapide, optimizate este individual prezența noastră într-un grup care face aceiași activitate, adică învață citirea rapidă, poate să stimuleze și să ușureze procesul de învățare. Este interesant de văzut cum grupul poate avea asupra individului un efect de facilitarea a unei activități într-un anumit context. Dacă contextul se modifică același grup poate genera însă un efect invers, de nonimplicare în rezultatul final al acțiunii. Să vedem cum decurg lucrurile în cazul învățării citirii rapide, optimizate și de ce în cazul ăsta grupul va facilita întotdeauna procesul de învățare.
Relaxarea copului și a minții joacă un rol important pe perioada instruirii în citirea rapidă, optimizată. Atunci când am învățat să citim am parcurs primii pași ai instruirii citind cu voce tare. Astfel am dobândit reflexul mișcării corzilor vocale asociat cu actul citirii. Acest reflex se păstrează dar se transferă la nivel imperceptibil când trecem la citirea fără voce. El ne limitează viteza de citire și capacitatea de înțelegere și memorare. Relaxarea este una din cheile esențiale ale depășirii acestei bariere. Citește mai departe cum te poate ajuta relaxarea în atingerea unor performanțe superioare atunci când parcurgi programele de instruire în citirea rapidă, optimizată.
Începând cu luna martie 2017 SpeeRead a demarat un nou parteneriat, cu ProfitPoint Cluj-Napoca. Direcția acestui parteneriat este promovarea și prezentarea citirii rapide, optimizate clienților care sunt interesați de educație financiară, prin programele ProfitPoint. Programele ProfitPoint de educație financiară se derulează pe două direcții: tranzacționare pe piața Forex și antreprenoriat. Cursurile sunt susținute de traineri competenți, sub directa îndrumare a lui Bogdan Barnea, unul dintre cei mai experimentați traderi din România. Citirea rapidă, optimizată este o deprindere utilă pentru urmărirea rapidă și eficientă a informațiilor de pe graficele de tranzacționare. Deciziile luate în urma analizării acestor informații fac diferența dintre un trader experimentat și unul aflat la început de drum.
Cursul de citire rapidă, optimizată va fi disponibil în portofoliul ProfitPoint începând din luna aprilie 2017. În 24.03.2017 Bogdan Barnea și colaboratorii lui au asistat în premieră la acest curs, în sediul din Cluj-Napoca, str. Decebal nr. 110, parter. Programele de instruire vor fi diversificate și cu alte cursuri de psihologie orientată pentru optimizarea activității dar și dezvoltare personală și profesională, prin colaborarea cu Cabinetul Individual de Psihologie - Dragoman Călin. |
Călin DragomanPsiholog - Pasionat de mecanismele minții umane Categorii
All
Arhivă
October 2018
|