SpeeRead - Program online de citire optimizată și învățare eficientă Primele două articole de pe Blog au urmărit să explice câțiva factori cu rol general în evoluția performanței la instruirea în citirea rapidă optimizată. Acest articol caută să explice influența unor factori personali care influențează rezultatele obținute prin instruire. Vor urma și ale articole pe această temă, pe măsură ce se acumulează date și se analizează din ce în ce mai multe rezultate obținute de utilizatori. În acest articol vom analiza influența performanței inițiale la citire și câteva chestiuni care țin de abordarea instruirii propriu-zise. În primul articol am arătat importanța determinării cât mai precise a vitezei medii de citire înainte de începerea instruirii. Nivelul acestei viteze medii ne interesează în acest articol. Am constatat, din experiența acumulată pe platforma SpeeRead, că este cu atât mai bună performanța obținută la instruire cu cât viteza inițială de citire este mai mare. Acest lucru este posibil pentru că mușchii oculari sunt mai antrenați și mai flexibili la cei care citesc cu viteze mai mari. De exemplu, o persoană care deja citește cu 500-600 cpm va avea nevoie de unul sau maxim 2 module de instruire ca să ajungă și să se stabilizeze în domeniul citirii rapide optimizate (peste 900-1000 cpm). Dar dacă viteza de citire este în jurul valorii medii de 250 cpm atunci va fi nevoie de 3 module de instruire cel puțin. Un alt aspect mai merită menționat aici. Există și o limită a acestei flexibilități inițiale a mușchilor oculari. De exemplu viteza de citire se poate dubla ușor, cu un singur modul de instruire. Dar apoi e posibil să fie nevoie de alte 2 module de instruire pentru a mai dubla încă o dată viteza de citire. Chiar dacă mușchii oculari au capacitatea normală de mișcare situată în intervalul 1000-2000 cpm trecerile de la un nivel de performanță la altul nu e neapărat să fie similare și pot presupune efort diferit. În fond sunt niște mușchi și au nevoie de antrenament adecvat ca să producă performanță. Alte elemente care pot să influențeze performanță mușchilor oculari sunt vârsta, nivelul capacității de concentrare, nivelul de motivație pentru învățare. O concluzie importantă care se poate desprinde de aici este că cel mai bine este să comparăm mereu evoluția noastră la citire cu performanțele noastre din trecut. Datorită diversității influențelor generate de acești factori personali nu ne ajută deloc să comparăm evoluția noastră la performanța la citire cu a altor persoane.
Portul ochelarilor de vedere. Acest element poate fi uneori determinant în evoluția performanței la citire. În general este foarte important pentru reușita instruirii să avem capacitatea de focalizare asupra textului cât mai bună. Portul ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact îndeplinește această condiție atunci când ochiul nu poate singur să o satisfacă. De aceea este obligatoriu ca ochelarii sau lentilele de contact să fie purtate pe perioada instruirii. Uneori, când problemele de focalizare ale ochilor sunt reduse, se poate omite purtarea ochelarilor sau lentilelor. Antrenamentul mușchilor oculari poate ameliora unele mici probleme de vedere dar nu ne putem aștepta să le și corecteze. Relaxarea musculară. Atât relaxarea mușchilor oculari dar și relaxarea musculară globală contribuie la succesul instruirii. Odihnirea prealabilă a ochilor și o scurtă relaxare inițială favorizează performanța la instruirea în citirea rapidă optimizată. Timpul alocat instruirii. Nivelul de stres și preocupare a minții cu care abordăm instruirea joacă și el un rol important. Este recomandat să parcurgem programul de teste/antrenamente cu mintea odihnită și nedistrasă de alte preocupări. Izolarea de stimulii externi perturbatori este recomandată, ma ales la începutul programului de antrenament, cât încă nu ne-am familiarizat cu efortul de concentrare necesar. De aceea e recomandat să facem antrenamentele dimineața, când suntem mai odihniți. Dacă nu se poate dimineața atunci măcar să abordăm instruirea după o scurtă relaxare a minții, pe lângă cea musculară, și cât mai izolați de posibilele distrageri din mediu. Succes! © Copyright 2015-2024 SpeeRead Pentru informații suplimentare: [email protected] Comments are closed.
|
Călin DragomanPsiholog - Pasionat de mecanismele minții umane Articole despre citire rapidă optimizată și instruire eficientă
All
|