SpeeRead - Program online de citire optimizată și învățare eficientă Primul articol din seria celor dedicate analizării statistice a rezultatelor obținute de utilizatorii SpeeRead a fost publicat în februarie 2017. Este accesibil aici. Scopul acelui articol a fost să susțină cu date afirmația ca viteza uzuală de citire este în intervalul 250-300 cpm iar capacitatea uzuală de memorare în intervalul 60-70%. Acest articolul vine să întărească aceste afirmații și își propune să compare toate rezultatele obținute până acum cu cele obținute până în februarie 2017. Aici comparația se va face pentru Testul și Chestionarul demonstrativ. Într-un articol viitor se vor analiza comparativ și rezultatele pentru TQ1-TQ3. Așadar, vom compara grafic rezultatele obținute cu SpeeRead la Testul și Chestionarul DEMO obținute în perioada august 2015 - februarie 2017 cu rezultatele totale obținute între august 2015 - martie 2018. Scopul acestei comparații cu este de a vedea dacă acumularea de rezultate modifică semnificativ tendințele constatate cu privire la viteza uzuală de citire și capacitatea uzuală de memorare. Să vedem mai întâi datele cumulate și graficele pentru viteza de citire: Februarie 2017 Martie 2018 În februarie 2017 avem 395 de rezultate valide și o viteză medie de citire calculată de 255 cpm. În martie 2018 avem 684 de rezultate valide și o viteză medie de citire calculată de 277 cpm. În ambele cazuri cele mai multe rezultate sunt plasate în jurul valorii de 250 cpm. Curba de distribuție a rezultatelor nu și-a modificat semnificativ forma după încă 13 luni în care au fost colectate date. Asta înseamnă că cei mai mulți utilizatori ai programului DEMO SpeeRead citesc cu viteze cuprinse între 250-300 cpm. Să vedem acum rezultatele cumulate și graficele pentru capacitatea de memorare: Februarie 2017 Martie 2018 În februarie 2017 avem 395 de rezultate valide și o capacitate de memorare medie de 79%.
În martie 2018 avem 684 de rezultate valide și o capacitate de memorare medie de 78%. Și aici se poate observa că distribuția rezultatelor este foarte asemănătoare și tendința este aceiași. Practic utilizatorii programului DEMO SpeeRead au capacitatea de memorare predominant în jurul valorii de 75%. În concluzie putem spune că afirmația de la începutul acestui articol, aceea că viteza uzuală de citire este în intervalul 250-300 cpm iar capacitatea de memorare în intervalul 60-70%, își păstrează valabilitatea fiind încă o dată confirmată de rezultatele înregistrate de utilizatori. O mică observație merită făcută cu privire la valorile capacității de memorare. Pentru că testul DEMO are doar 4 întrebări rezultatele cele mai multe sunt la valoarea de 75%. Testele uzuale folosite la instruire au 10 întrebări și implicit rezultatele sunt mai bine diferențiate pe intervale de performanță de 10% (și nu 25% ca în cazul DEMO.) Din acest motiv afirmația cu privire la capacitatea uzuală de memorare este mai fidel redată pentru instruirea propriu-zisă (detalii în articolul următor despre statistică). Ajunși aici merită să ne punem următoarea întrebare. În ce măsură aceste concluzii cu privire la performanța uzuală la viteza de citire și capacitatea de memorare pot fi extinse la întreaga populație? Evident că putem presupune că tendința performanței se păstrează la nivelul populației. Confirmarea sau infirmarea acestei ipoteze va fi dată de rezultatele care se vor obține și de acum încolo. Pe măsură ce avem mai multe rezultate similare, acumulate în timp, vom putea avea mai multă încredere că acesta este tendința performanței uzuale la citire. Pe de altă parte, dacă din ce în ce mai mulți oameni vor învăța citirea rapidă și își vor crește viteza de citire și capacitatea de memorare atunci s-ar putea să asistăm, în timp îndelungat, desigur, la o modificare treptată și crescătoare a intervalului în care se plasează performanța la citire. În curând platforma SpeeRead va include astfel de grafice care vor fi actualizate online, cu fiecare rezultat înregistrat de utilizatori la viteza de citire și capacitatea de memorare. Un alt grafic va înregistra doar evoluția în timp a distribuției celei mai numeroase pentru cele două valori. În felul acesta vom avea o imagine mult mai precisă asupra evoluției în timp a performanței la citire și vom putea vedea dacă ea crește sau se menține la același nivel. © Copyright 2015-2022 SpeeRead Pentru informații suplimentare: [email protected] Comments are closed.
|
Călin DragomanPsiholog - Pasionat de mecanismele minții umane Articole despre citire rapidă optimizată și instruire eficientă
All
|