SpeeRead - Program online de citire optimizată și învățare eficientă Abilitatea citirii rapide este disponibilă pentru fiecare dintre noi. Abilitate are aici sensul de potențial. Acest potențial, în cazul citirii rapide, este foarte puțin folosit la ora actuală. Noi suntem încă relativ mulțumiți cu performanțele pe care le avem la viteza de citire și capacitatea de memorare. Aceste două elemente definesc performanța în domeniul citirii și valorile lor ne fac să ne situăm în domeniul citirii uzuale, care poate fi considerată o citire lentă, sau în domeniul citirii rapide, optimizate, care definește capacitatea noastră reală și normală de performanță la citirea și înțelegerea informației vizuale. Motivele pentru care viteza medie uzuală de citire se menține în jurul valorii de 250 cpm (cuvinte pe minut) iar capacitatea de memorare și înțelegere în jurul valorii de 60-70% au fost deja explicate și justificate în alte articole de pe BLOG. Citirea rapidă, optimizată începe la viteze de citire de 900-1000 cpm iar aproximativ 80% capacitate de memorare. Ceea ce urmăresc aceste articole (două) să arate este cum evoluează valorile vitezei de citire și capacității de memorare atunci când sunt parcurse programele SpeeRead de instruire în citirea rapidă, optimizată. În primul rând e nevoie să ne reamintim că unele activități implicate în citire sunt realizate de mușchii globilor oculari. Atunci când citim parcurgem textul în salturi și nu în mod continuu. Ochii se fixează pe un cuvânt sau grup de cuvinte și fac o mișcare de focalizare, pentru clarificare imaginii și extragerea informației vizuale și semantice (semnificația cuvintelor). Aceasta este mișcarea principală, care necesită cel mai mult timp pentru a fi făcută. Ochii au capacitatea de a face aceste fixații pe text în intervale de timp cuprinse între 30-150 ms (milisecunde). Totuși, la o viteză de citire de 250 cpm această mișcare se face în aproximativ 300 ms (un cuvânt dintr-un text are în medie 6-8 litere). Asta înseamnă o viteză de focalizare de 10-2 ori MAI MICĂ decât capacitatea normală a mușchilor globilor oculari. Mișcarea secundară, care ne ajută să facem saltul de la un cuvânt sau grup de cuvinte la următorul poate fi facută de ochi în aproximativ 20 ms. Această acțiune se numește sacadă. Așadar, fixațiile și sacadele sunt mișcările pe care le fac mușchii oculari atunci când citim.
Aceasta este unul din elementele de bază ale instruirii în citirea rapidă optimizată. ANTRENAREA MUȘCHILOR OCULARI. Fără acest antrenament nu putem vorbi de creșterea performaței la viteza de citire. Acest antrenament cere timp. La fel cum ai nevoie de timp și exerciții constante pentru a antrena orice alți mușchi ai corpului. Un alt element important al antrenamentului este exersarea citirii și înțelegerii cuvintelor sau grupurilor de cuvinte, pe măsură ce viteza de citire crește. Antrenamentul are ca scop antrenarea căii de procesare a sensului informației citite. Această cale cerebrală este dominată în raport cu cea care prelucrează aspectul vizual al informației (culoare, formă etc.). Antrenarea ei contribuie direct la îmbunătățirea proceselor de înțelegere și memorare a informației citite. Atunci când sunt parcurse exercițiile de antrenament ele antrenează simultan atât mușchii oculari cât și căile de procesare a informației, cu accent pe cea dominantă. Însă, așa cum este de așteptat, performanța apare în timp și nu crește constant. Din experiența acumulată până acum creșterea nivelului de performanță la viteza de citire și capacitatea de memorare se produce în salturi și paliere. Adică, după ce ai parcurs câteva antrenamente de regulă apare mai întâi o creștere (salt) a vitezei de citire. Odată cu acest salt deseori apare însă mai întâi un declin (scădere) al capacității de memorare. Această scădere este temporară. Apoi, în următoarea etapă de antrenament se consolidează performanța la viteza de citire, în jurul valorii la care s-a făcut saltul iar în acest timp se revine la valoarea anterioară a capacității de memorare care apoi începe să crească și ea. Abia după ce mușchii oculari s-au familiarizat cu noul regim de activitate și memoria s-a îmbunătățit se va produce un nou salt al vitezei de citire și, cel mai probabil, o nouă mișcare de oscilație (jos-sus) a capacității de memorare. Vezi și graficele de mai jos! © Copyright 2015-2022 SpeeRead Pentru informații suplimentare: [email protected] Comments are closed.
|
Călin DragomanPsiholog - Pasionat de mecanismele minții umane Articole despre citire rapidă optimizată și instruire eficientă
All
|