SPEEREAD

  • Citire Optimizată
  • Pentru psihologi
  • Rezultate
  • Tutorial
  • Tarife
  • Blog
  • Citire Optimizată
  • Pentru psihologi
  • Rezultate
  • Tutorial
  • Tarife
  • Blog

BLOG - SpeeRead

SpeeRead - Program online de citire optimizată și învățare eficientă

Rezultate statistice interesante - 1

28/2/2017

 
Platforma SpeeRead care susține și este elementul de bază al sistemului de instruire în citirea rapidă optimizată este activă de aproximativ un an și jumătate. În acest interval de timp s-au acumulat date importante cu privire la citirea rapidă, furnizate de utilizatorii de limba română. În acest articol voi încerca să demonstrez statistic realitatea unor afirmații pe care le fac în prezentările sistemului de instruire. Aceste afirmații se regăsesc și în conținutul site-ului. În timp vor urma și alte afirmații care vor fi susținute și cu date statistice.
Aici ne vom concentra asupra VITEZEI UZUALE DE CITIRE și asupra CAPACITĂȚII UZUALE DE MEMORARE. Datele sunt culese din două surse:
  1. Testul și chestionarul demonstrativ pentru care s-au acumulat 395 de rezultate valide și care au fost parcurse de cei care au dorit să testeze platforma de instruire.
  2. Testele și chestionarele 1, 2 și 3 parcurse de cei care au început procesul de instruire în citirea rapidă, optimizată unde s-au acumulat 216 rezultate valide.
Să începem direct cu reprezentările grafice ale rezultatelor și apoi voi continua cu discutarea lor. Mai întâi rezultatele testului și chestionarului DEMONSTRATIV:
Picture
Picture
Rezultatele sunt prezentate în frecvențele de apariție a lor. Intervalele de frecvențe și rezultatele sunt în tabelele din stânga graficelor. Graficele ne arată forma acestor distribuții de valori precum și zonele cu cele mai multe rezultate. Aici este informația care doresc să o scot în evidență.
În cazul testului demonstrativ (text scurt de aproximativ 200 de cuvinte) cele mai multe viteze de citire sunt în intervalele 150-200 cpm, 200-250 cpm și 250-300 cpm. Capacitatea de memorare cea mai frecventă este de 75% (chestionarul demo are doar 4 întrebări). Viteza medie calculată pentru cele 395 de rezultate este de 255 cpm. Capacitatea medie de memorare este de 79%. Afirmațiile care sunt susținute de aceste rezultate sunt acelea că viteza medie uzuală a populației este de aproximativ 250-300 cpm iar capacitate de memorare medie uzuală este de 70%.
​Să vedem acum rezultatele grafice pentru T1-T3 și Q1-Q3
Picture
Picture
Aceste rezultate sunt colectate ÎNAINTE de începerea instruirii în citirea rapidă, optimizată. Adică au aceiași valoare de reprezentare ca și rezultatele DEMO anterioare. Și acelea au fost parcurse ÎNAINTEA unui procedeu de instruire. Avem 216 rezultate valide. La viteza de citire cele mai multe rezultate sunt în intervalele 200-250 cpm, 250-300 cpm și 300-350 cpm. La capacitatea de memorare cele mai multe rezultate sunt în intervalul 70-80%. Viteza medie de citire este 303 cpm iar capacitatea medie de memorare 72%. Aici textele sunt mai lungi, de 1000-1500 cuvinte și chestionarele au fiecare 10 întrebări. Asta înseamnă că estimările cu privire la viteza medie de citire și capacitatea de memorare a populației sunt susținute și de aceste rezultate.
Există totuși o mică diferență între cele 2 rezultate. Intervalele cu densitate maximă de viteze de citire sunt diferite iar viteza medie este spre minimul estimării (250 cpm) la DEMO și spre maxim (300 cpm) la T1-T3. Asta ar putea fi o explicație pentru faptul că conținutul textului poate influența viteza de citire. Textul DEMO, deși este mai scurt, conține informații mai tehnice despre citirea rapidă care pot fi nefamiliare pentru mulți cititori. Textele de la T1-T3 sunt o literatură facilă, ușor de citit și de înțeles de către oricine. Textele mai tehnice se citesc în general mai greu decât textele de literatură facilă.
În ceea ce privește capacitatea de memorare rezultatele sunt mai aproape de estimări la Q1-Q3 decât la DEMO. Explicația aici ar putea fi faptul că un chestionar cu doar 4 întrebări reflectă mai puțin precis performanța decât un chestionar cu 10 întrebări.

© Copyright 2015-2022 SpeeRead

Pentru informații suplimentare: speeread.net@gmail.com


Comments are closed.

    Călin Dragoman

    Psiholog - Pasionat de mecanismele minții umane

    Articole despre citire rapidă optimizată și instruire eficientă

    All
    Aplicatie CR
    Autodisciplina
    Autonomia
    Cercetare Stiintifica
    Citire Rapida
    CR Optimizata
    Culoarea Textului
    Cursuri
    Dezvoltare
    Evenimente
    Flexibilitatea
    Garantie
    Grupul
    Infografic
    Invatarea
    Literatura
    Memoria
    Motivatia
    Performanta
    Photoreading
    Relaxarea
    Rezultate
    Scanarea
    Statistica
    Tehnica

Contact

Contact
Despre noi
Instrucțiuni

Confidențialitate

Cookie
Confidențialitate
Termeni și condiții

Parteneri

www.speeread.ro
www.speeread.org
www.speeread.info

Copyright

© SpeeRead 2015-2023
Dezvoltat cu pasiune de:
speeread.biz