SPEEREAD

  • Citire Optimizată
  • Pentru psihologi
  • Rezultate
  • Tutorial
  • Tarife
  • Blog
  • Citire Optimizată
  • Pentru psihologi
  • Rezultate
  • Tutorial
  • Tarife
  • Blog

BLOG - SpeeRead

SpeeRead - Program online de citire optimizată și învățare eficientă

Diferența dintre citirea rapidă și photoreading

23/11/2016

 
Picture
Citirea rapidă este o necesitatea în ziua de azi. Avem din ce în ce mai mult de citit. Ca urmare s-au dezvoltat diverse tehnici pentru a parcurge cât mai repede textele care vrem să le citim.
Photoreading-ul face parte din aceste tehnici de parcurgere rapidă a textelor. Și totuși, photoreading-ul  NU este o metodă de citire rapidă! De ce?
Să vedem care sunt diferențele dintre citirea rapidă și photoreading:
Photoreading-ul este o metodă complexă aplicată pentru parcurgerea rapidă a textelor mai lungi cum sunt romanele, nuvele și în general cărțile cu conținut extins. 

​Tehnica propriu-zisă de photoreading presupune să ”fotografiezi ” timp de 1-2 secunde fiecare pagină de carte și apoi să refaci, în mintea ta, conținutul acelei cărți, pe baza informațiilor reținute de pe fiecare pagină astfel ”fotografiată”. Înainte de a fotografia cu privirea toate paginile cărții se recomandă să citești, în manieră normală, prefața, introducerea, cuprinsul, eventuale recenzii și alte informații disponibile despre carte. Pornind apoi de la aceste informații inițiale care sunt dublate de parcurgerea rapidă a paginilor ești încurajat să refaci sau să compui în mintea ta conținutul cărții. Efortul pe care ești nevoit să-l faci este în domeniul conectării tuturor informațiilor obținute despre și din carte și care sunt dublate de componenta imaginară. Multe din informații ești nevoit să ți le imaginezi. Timpul petrecut pentru parcurgerea unei cărți prin photoreading poate fi mai mare sau mai mic (ore sau minute/zeci de minute) în funcție de abilitatea ta de a combina informațiile cu imaginația și de necesitatea de a extrage informații cât mai precise din respectiva carte. Din aceste motive posibilitatea de a parcurge și înțelege informațiile din carte prin photoreading sunt serios afectate de metodă în sine. Evident că unele informații vor fi înțelese corect dar procentul este greu de estimat față de parcurgerea integrală a cărții. În schimb metoda de photoreading poate fi utilă atunci când vrei să decizi dacă vei parcurge o carte integral sau nu. Reclama care se face procedeului de photoreading promite viteze amețitoare de citire de ordinul 10.000-20.000 cuvinte pe minut. Aceste viteze sunt imposibil de atins de ochiul uman și ele sunt, practic, viteze de parcurgere incompletă a informației scrise.
Citirea rapidă, spre deosebire de photoreading, este însă o metodă de parcurgere integrală a textelor scrise. Citirea rapidă este o abilitatea pe care fiecare dintre noi o avem și ea poate fi transformată în deprindere prin antrenament. SpeeRead îți pune la dispoziție câteva programe de antrenare a deprinderii de citire rapidă. Citirea uzuală se face cu viteze de 250-300 cuvinte pe minut. Vitezele optime de citire încep de la 900-1.000 cuvinte pe minut. Acestea sunt viteze pe care ochiul uman le poate atinge. Mișcările oculare se fac prin intermediul unor mușchi care au nevoie să fie antrenați pentru a se mișca mai repede. Prin antrenament îți poți crește viteza de citire împreună cu creșterea capacității tale de memorare și înțelegere a textelor parcurse. În lipsa înțelegerii citirea rapidă nu are sens pentru nimeni. Pentru că citire rapidă se face parcurgând integral orice text scris probabilitatea ta de înțelegere a lui cât mai corectă este mai mare decât în cazul metodelor de parcurgere incompletă, cum este și cazul photoreading-ului.
În concluzie rezultatele pe care le poți obține prin citirea rapidă sau prin photoreading diferă semnificativ. Capacitatea de a înțelege cât mai corect și complet un text scris este sensibil mai mare prin citirea rapidă decât prin photoreading. Totuși cele două metode pot fi folosite complementar. Până la urmă scopul este să extragem informația utilă din textele scrise iar alegerea uneia sau alteia dintre metode depinde în cea mai mare măsură de cel care citește.

© Copyright 2015-2022 SpeeRead

Pentru informații suplimentare: speeread.net@gmail.com


Comments are closed.

    Călin Dragoman

    Psiholog - Pasionat de mecanismele minții umane

    Articole despre citire rapidă optimizată și instruire eficientă

    All
    Aplicatie CR
    Autodisciplina
    Autonomia
    Cercetare Stiintifica
    Citire Rapida
    CR Optimizata
    Culoarea Textului
    Cursuri
    Dezvoltare
    Evenimente
    Flexibilitatea
    Garantie
    Grupul
    Infografic
    Invatarea
    Literatura
    Memoria
    Motivatia
    Performanta
    Photoreading
    Relaxarea
    Rezultate
    Scanarea
    Statistica
    Tehnica

Contact

Contact
Despre noi
Instrucțiuni

Confidențialitate

Cookie
Confidențialitate
Termeni și condiții

Parteneri

www.speeread.ro
www.speeread.org
www.speeread.info

Copyright

© SpeeRead 2015-2023
Dezvoltat cu pasiune de:
speeread.biz